Călătorii pentru suflet → Schitul Hadâmbu, un peisaj rupt de realitate!

parc schitul hadambu

Dacă ajungeţi la Iaşi, şi sigur o veţi face căci acest loc este o adevărată metropolă a culturii Româneşti, n-ar fi rău să treceţi pe la Mânăstirea Hadâmbu. Aflată la aproximativ 30 de kilometri de Iaşi, în comuna Mogoşeşti, istoria ei porneşte încă de la anul 1659.

Care este povestea Mănăstirii Hadâmbu?

Din informaţii istorice şi demonstrate, ştim că în anul 1659, Iani Hadâmbu primeşte de la voievodul Gheorhe Ghică un loc în pădurea ce înconjura la acea vreme Mănăstirea, cu scopul de a ridica o biserică. Se mai ştie că aceasta purta hramul de ziua „Naşterii Precistei şi Născătoarei de Dumnezeu” la data de 8 septembrie. Mai apoi, biserica dezvoltându-se rapid, ia titlul de Mănăstire şi totodată îşi schimbă şi numele în „Hadâmbu”, după ctitorul ei.

Arhitectura bisericii este tipic moldovenească şi datează din secolul al XVII-lea, considerată de specialişti drept o capodoperă de arhitectură ecleziastică în stilul tradiţional ştefanian.  Cred că a fost construită pe aceleaşi principii ca şi o cetate, căci are foarte multe „urme” de apărare. Garduri foarte înalte, aflată pe un deal de unde poţi vedea zeci de kilometri cu ochiul liber, turnuri în extremităţile bisericii.

Deşi pe internet apar informaţii de tot felul cum că aceasta s-ar afla într-o stare jalnică, atinsă secerător de cruzimea timpului dar şi a mâinii răutăcioase a omului, aceasta arată impecabil. Îngrijită, restaurată şi foarte bine organizată.

Ca în orice alt loc sfânt de pe acest pământ, vei întâlni sute de pelerini dornici de curăţare spirituală. Tot ce trebuie să faci este să nu te enervezi şi să încerci să îţi vezi de drumul printre minunatele locaţii ale acestei Mănăstiri, căci oamenii sunt gălăgioşi şi enervanţi cu explicaţiile uneori.

În curtea bisericii există un parc, numit „Bucuria copiilor”, însă cea mai mare bucurie am avut-o eu!

rate schitul hamdambu

Căprioare, un mic lac pe care îl bănuiesc a fi artificial, gâşte, lebede, leşiţe, băncuţe şi un verde absolut! Un verde al regăsirii! Dacă stai zece minute acolo, cu siguranţă nu mai ai nevoie de nimic pentru următoarele trei săptămâni. Puteţi merge oricând acolo, dar ar fi de preferat să ajungeţi toamna, primăvara sau vara, pentru a vă putea bucura de spaţiul exterior rupt parcă din poveşti!

Ca bonus, am servit masa împreună cu alţi pelerini, exact în curtea Mănăstirii amenajată special pentru invitaţi. Ciorbă de fasole şi sarmale, ambele de post. Un adevărat deliciu, căci imaginaţi-vă câtă mâncare a fost gătită pentru a ajunge zecilor de oameni ce trec pe acolo.

Vezi oferte asemanatoare

Cancun Mexic – Sejur 7 nopti – Paste 2020!

Cancun Mexic – Sejur 7 nopti – Paste 2020!

De la 899 €
Mexic
Vezi oferta
Sao Paulo/Brazilia – Revelion 2020 – Zbor din Bucuresti!

Sao Paulo/Brazilia – Revelion 2020 – Zbor din Bucuresti!

De la 895 €
Brazilia
Vezi oferta
Istanbul – Rusalii 2019 – City break 3 nopti – Mic dejun si Zbor din Constanta!

Istanbul – Rusalii 2019 – City break 3 nopti – Mic dejun si Zbor din Constanta!

De la 239 €
Turcia
Vezi oferta
Punta Cana – 7 nopti – All Inclusive – Transfer – Asigurare – Zbor din Bucuresti!

Punta Cana – 7 nopti – All Inclusive – Transfer – Asigurare – Zbor din Bucuresti!

De la 1089 €
Caraibe
Vezi oferta